Setkání v Poznani

6. 2. 2010 14:12

SETKÁNÍ V POZNANI 

 

 Každý rok pořádá francouzská komunita Taizé na Silvestra evropské setkání mládeže, nazývané "Pouť důvěry". Pokaždé se koná v jiném evropském městě. Letos (od 29. prosince 2009 do 2. ledna 2010) byla zvolena polská Poznaň.

 

Taizé setkání to je ztišení a rozjímání. Jsou to setkání, kde se člověk přibližuje Bohu a tím nalézá i sám sebe. Pouť důvěry je nepopsatelný zážitek, který se navždy vryje do srdce…

 

Jak probíhá? Setkání trvá necelých pět dní. Tyto dny naplňují společné modlitby s Taizé zpěvy. Připravené jsou i workshopy v mnoha evropských jazycích. Program je velmi nabitý, vrcholem pak je noční modlitba za mír a následné slavení silvestra v rodinném kruhu farnosti, kde je člověk ubytovaný. 1. ledna pak program pokračuje slavnostním obědem s rodinou, u které těch několik dní poutník bydlel…

 

Ubytování bývá zajišťováno v rodinách z farnosti. Nerozhoduje tu příslušnost k církvi.Taizé je ekumenická komunita. To, co zde naleznete, je pohostinnost, vstřícnost a láska.

 

Já jsem se na přelomu roku také zúčastnil tohoto setkání a rozhodně nelituji. Na takovém velkém setkání jsem byl poprvé a naprosto to předčilo má očekávání. Do města se sjelo na 30 tisíc mladých lidí z celé Evropy. Z České republiky byl vypraven 1 autobus, ve kterém spolu s námi cestovali i poutníci ze Slovenska. Celkem nás bylo asi 80.

 

Ubytovaní jsme byli v rodinách, v okolních farnostech a vesnicích, které nás přijaly opravdu vřele. Na těch pár dní jsme se stali plnohodnotnými členy jejich rodiny. Já jsem byl ubytovaný v malé vesničce Wiry, vzdálené asi 20 minut jízdy vlakem od Poznaně. Se mnou tam bydlel ještě jeden Čech a 2 Italky. Od známých, kteří bydleli přímo v Poznani, mám informace, že jejich rodiny jim nabídli ke spaní své postele, zatímco sami spali na zemi na matracích.

 

Toto setkání mě hodně naplnilo a rozhodně nelituji, že jsem se jej zúčastnil. Doporučuji ho každému, kdo se rád setkává s druhými lidmi, chce si procvičit cizí jazyky a poznávat cizí země.

 

Příští setkání Taizé bude v Rotterdamu

 

 

 

Zde na kamarádově stránce si můžete přečíst další články a prohlédnout mnoho fotek z tohoto setkání.  

 

(Článek je také otištěn v časopise Společenství 1/10, který vydává Havířovská farnost. Více na http://www.farnost-havirov.cz 

 

 

Zobrazeno 1025×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz